Potrivit art. 10 si 11 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil și contabil autorizat, examenul de aptitudini, pentru cele două categorii profesionale, constă în susținerea a trei, respectiv două probe, după cum urmează:
Pentru accesul la profesia de expert contabil:
a) prima probă conține subiecte din ariile de competență contabilitate și etica profesioniștilor contabili;
b) a doua probă conține subiecte din ariile de competență fiscalitate, drept și expertiză contabilă inclusiv cele cu componentă fiscală;
c) a treia probă conține subiecte din ariile de competență control intern, audit și asigurare și managementul, analiza și evaluarea afacerii/întreprinderii.
Pentru promovarea examenului de aptitudini candidatul trebuie să obțină minimum nota 6 la fiecare probă și cel puțin media 7 pentru cele trei probe. Media se calculează cu două zecimale, ca medie aritmetică a notelor obținute la cele trei probe.
Pentru accesul la profesia de contabil autorizat:
a) prima proba conține subiecte din ariile de competență contabilitate și etica profesioniștilor contabili;
b) a doua probă conține subiecte din ariile de competență fiscalitate, drept și analiza financiară a afacerii/întreprinderii
Pentru promovarea examenului de aptitudini candidatul trebuie să obțină minimum nota 6 la fiecare probă și cel puțin media 7 pentru cele două probe. Media se calculează cu două zecimale, ca medie aritmetică a notelor obținute la cele două probe.
Pentru înscrierea la examenul de aptitudini, stagiarii care îndeplinesc condițiile prevăzute de Regulamentul privind organizarea și desfășurarea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil și contabil autorizat vor depune la filiala CECCAR în cadrul căreia s-a efectuat stagiul sau la filiala de domiciliu, un dosar care să cuprindă:
a) cerere de înscriere la examenul de aptitudini, semnată olograf, în original;
b) copie certificată pentru conformitate cu originalul a diplomei care atestă finalizarea studiilor superioare în cadrul unui program de studii universitare în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, sau echivalent, în științe economice, pentru candidații înscriși la examenul de expert contabil, respectiv a diplomei de bacalaureat sau echivalent pentru candidații înscriși la examenul de contabil autorizat, recunoscute de ministerul de resort;
c) copie certificată pentru conformitate cu originalul a actului de identitate;
d) copia certificatului de căsătorie, în cazul în care numele înscris pe actele de studii nu coincide cu numele din actul de identitate, certificată pentru conformitate cu originalul.
e) certificat de cazier judiciar valabil, în original;
f) adeverință medicală care să ateste capacitatea de exercițiu deplină, în original;
g) două fotografii tip C.I.;
h) dovada achitării taxei de înscriere, respectiv c/v în lei la cursul BNR din ziua plăţii a 175 Euro pentru expert contabil și 125 Euro pentru contabil autorizat;
i) certificat de stagiu emis de filiala CECCAR în cadrul căreia s-a efectuat stagiul, în original;
j) acordul GDPR
k) acord inregistrare audio-video
Pentru a veni în întâmpinarea candidaților la Examenul de aptitudini, care nu au reușit să promoveze examenul din luna iulie 2020, CECCAR organizează o sesiune extraordinară a examenului în perioada 18-20 septembrie 2020.
Candidații vor beneficia de un program de formare gratuit în perioada 04 – 11 septembrie 2020 (8 zile de pregătire), orarul exact al programului de formare urmează să fie comunicat în scurt timp.
Candidații care își depun dosarul de înscriere până la data de 03 septembrie 2020 vor putea beneficia de participare la pregătirea live în cadrul sesiunilor online de pe platforma Zoom, iar candidații care se înscriu ulterior datei de 03 septembrie 2020 vor avea acces doar la înregistrările cursurilor.
De asemenea, pentru candidații care nu au promovat sesiunea iulie 2020, taxa de participare este redusă la 550 de lei pentru categoria expert contabil și la 375 de lei pentru categoria contabil autorizat.
Totodată, candidații care au promovat o singură probă (respectiv au obținut nota 7 la o singură probă) în sesiunea iulie 2020 au posibilitatea de a susține doar proba nepromovată în sesiunea extraordinară din septembrie, taxa de participare în acest caz fiind de 450 de lei pentru categoria expert contabil și 300 de lei pentru categoria contabil autorizat.
Taxa rămâne la valoarea inițială (175 euro pentru expert contabil, respectiv 125 euro pentru contabil autorizat) pentru ceilalți candidați care se vor înscrie la sesiunea extraordinară din septembrie 2020.
Totodată, la această sesiunea extraordinară de examen se pot înscrie și stagiarii care au depășit 3 ani de la finalizarea stagiului.
Depunerea dosarelor de înscriere se poate face până la data de 07 septembrie 2020.